*,  Bak,  Blogg,  Efterrätt,  Från Grunden,  Recept

Cheesecake-glass á la Esther

Esther och jag såg en story på instagram, de gjorde egen glass och vi var såklart tvungna att testa vi också. Vi bestämde oss för cheesecake-glass och Esther valde bär (från frysen: blåbär som vi plockat förra sommaren och hallon från en frys i affären).

Jag är så glad att jag har en liten mini-gourmet hemma som delar mitt matintresse. Hon kommer ofta med bra idéer och vill gärna prova nya saker. Den här gången – en fullträff. Glassen avnjöts till repris på Eurovision-omröstningen, det var delade meningar om vilket land vi skulle heja på men ingen röstade på Italien som faktiskt vann. Tur att vi hade glassen!

Cheesecake-glass á la Esther

För

8

personer

En supergod glass som uppskattades av alla i familjen. Vi gjorde glassen i brödform variant större. Eventuellt skulle färskosten kunna uteslutas då denna lätt hamnade i klumpar (annars, blanda noggrannare än vi gjorde). Vi har ett par skopor kvar i frysen och vi kommer absolut hitta på någon mer smak inför sommarens varma dagar.

Ingredienser

  • 10 digestivekex

  • 75g smör

  • 1/2 paket hallon och lite blåbär (eller andra bär som finns hemma)

  • 2 msk socker

  • 1,5 msk maizena

  • 5 dl vispgrädde

  • 1 förpackning kondenserad mjölk

  • 200g färskost (kan uteslutas)

Börja här

  • Smula kexen (vi kör dem i mixer) och blanda med 75g mjukt smör. Lägg ut över en plåt och sätt in i ugnen i 5 minuter på 200 grader.
  • Värm bären i en kastrull med lite vatten. Tillsätt socker och koka upp. Blanda maizenan med lite vatten och häll i hälften i taget i bärblandningen under omrörning. Ta av från värmen och låt svalna.
  • Kexen och bären svalnar. Vispa grädden till en krämig konsistens, vänd ner den kondenserade mjölken och färskosten om ni väljer att ha med den.
  • Ta fram en form (exempelvis en större brödform). Varva gräddblandningen, kexsmulor (spara lite till toppen) och bär i ett par lager och dra en kniv fram och tillbaka kortsida till kortsida för att blanda ut bärblandningen. Avsluta med kexsmulor.
  • Täck formen med plastfolie och ställ in i frysen i minst 7 timmar.
  • Ta fram en stund innan servering. Njut!

9 180 kommentarer