*,  Blogg,  Glutenfritt,  Kött,  Lunch & Middag,  Mat,  Matlådevänligt,  Recept,  Sås

Biffar med kantarell- och konjaksås

Den här veckan har bjudit på skolavslutning, glass i sommarvackra Hjo, fotbollsmatch, jobb och finbesök i form av bästa Mikael som kommit hem från Göteborg. Så härligt att värmen kommit och att vi kan börja njuta av sommarväder. Mikael stannade på middag och då bjöds det på biffar med kantarell- och konjaksås, till det hade vi klyftpotatis. Använde tyvärr torkade kantareller då skogen (eller ICA) inte erbjuder färska än men ack så gott det blev!

Här kommer receptet renskrivet från kuvertet som jag kladdade ner det på igår under matlagningens gång, men det är väl lite av charmen med receptkreation?

Biffar med kantarell- och konjaksås

För

6

personer

Dessa fantastiska biffar bara måste du testa, längtar till i höst så vi kan göra dem igen men med färska kantareller, mums!

Ingredienser biffar

  • 1000g blandfärs

  • 2 ägg

  • 1 riven gullök

  • 0,5 dl ströbröd

  • 1,5 dl grädde

  • 1 msk japansk soja

  • 2 msk kalvfond

  • Salt och peppar

  • INGREDIENSER SÅS
  • 30g torkade kantareller (eller ca 2dl färska)

  • 1 hackad gullök

  • 3,5 dl grädde

  • 2 dl crème fraîche

  • 1 msk japansk soja

  • 2 msk kantarellfond

  • 1,5 msk konjak

  • 2 dl vatten (att vispa ur stekpannan med mellan stekning av biffarna)

  • 2 msk maizena

  • Salt och peppar

Börja här

  • Blanda ingredienserna till biffarna och forma dem. Stek dem i smör tills de är genomstekta. Vispa ur stekpannan med vatten mellan varje batch biffar och spara vattnet i en kastrull till såsen. Lägg över pannbiffarna i en ugnsform.
  • Sätt ugnen på 200grader. Blöt de torkade kantarellerna enligt förpackningens instruktioner och stek dem sedan i en stekpanna, i med hackad lök. Låt löken bli mjuk.
  • Tillsätt den urvispade skyn, grädde, cremé fraîche, soja och kantarellfond. Koka upp.
  • Tillsätt konjak, koka upp och smaka av. Salta och peppra.
  • Red såsen med maizena tills den uppnått önskad krämighet.
  • Häll hälften av såsen över pannbiffarna och ställ in 10 minuter i ugnen.
  • Vi serverade med resterande sås vid sidan av och klyftpotatis.

Notes

  • Välj glutenfritt ströbröd för glutenfritt.

11 994 kommentarer