*,  Blogg,  Glutenfritt,  Kött,  Lunch & Middag,  Mat,  Recept

Fläskfilégryta

Helgen har vi spenderat med föräldrar, syskon och syskonbarn. Vädret har varit fantastiskt, vi har knappt varit inomhus alls. Esther har spelat en till fotbollsmatch och fick börja i mål – nöjd tjej! Vid sidan av planen hängde vi, mormor och morfar, moster, morbror och kusin och alla hejade friskt (även Esther som peppar hela laget så fort hon får chansen). Det barnen tycker var roligast i helgen var att morfarn fick en fågelbajs i håret och Viggo var helt säker på att det var för att fåglarna inte tyckte att morfars skämt var särskilt underhållande haha!

I matväg komponerade jag igår ihop en ny variant av fläskfilégryta som vi åt tillsammans med sallad och ris, det blev supergott och hela familjen gav tummen upp.

Fläskfilégryta

För

4

personer

Ingredienser

  • 900g fläskfilé

  • 1 gullök

  • 6 vitlöksklyftor

  • 1 röd paprika

  • 2 dl crème fraîche

  • 1,5 dl grädde

  • 1,5 dl mjölk

  • 1,5 dl vatten

  • 2 msk kalvfond

  • 1 msk kinesisk soja

  • 1 msk dijonsenap

  • 2 tsk maizena

  • 2 nävar (ca 1,5dl) riven prästost

  • salt och peppar

  • persilja till servering

Börja här

  • Putsa fläskfilén och skär den i centimetertjocka skivor. Bryn i smör. Ta ur köttet ur stekpannan.
  • Skiva vitlök, paprika och hacka gullöken. Stek tills löken är mjuk.
  • Blanda ner crème fraîche, grädde, mjölk och vatten i lökblandningen. Tillsätt fond, soja och senap. Koka upp.
  • Red såsen med maizena, salta och peppra.
  • Lägg i köttet i såsen och låt puttra en stund.
  • Häll över osten och låt smälta in, blanda lite.
  • Servera med förslagsvis ris och en sallad, strö hackad persilja över grytan.

28 079 kommentarer