Bak,  Blogg,  Efterrätt,  Recept

Vanilj- och jordgubbsbullar

Vi har redan innan midsommar hunnit med två besök på Munkebo Gård för självplock av jordgubbar och fått med oss totalt 11kg solmogna och klarröda bär hem.

Första gången blev det en god jordgubbspaj när vi kom hem och efter det andra plocket frågade Esther om vi kunde prova göra bullar med jordgubbar i. Här nedan kommer receptet renskrivet från ett kuvert, bullarna fick bra betyg av alla som provsmakade. När degen jäste gjorde vi en sats jordgubbssylt så 1/2 dl av den hamnade sedan i bullarnas fyllning.

Vanilj- och jordgubbsbullar

Vanilj- och jordgubbsbullar

Ger ca

25

stora bullar

Somriga vanilj- och jordgubbsbullar där fyllningen inkluderar både jordgubbar och jordgubbssylt. Bullarna är väldigt stora men självklart kan man göra mindre bullar om man har lite koll när de är inne i ugnen så de inte blir brända.

Ingredienser

  • 50 g jäst

  • 100 g smör

  • 5 dl mjölk

  • 1/2 tsk salt

  • 1 1/2 dl socker

  • 1 tsk malen kardemumma

  • Vetemjöl, börjar med 5+5 dl och sen tills degen slutar vara kladdig

  • Uppvispat ägg och pärlsocker

  • FYLLNING
  • 200 g smör

  • 1 1/2 dl socker

  • 1/2 dl jordgubbssylt

  • 6 jordgubbar

  • 1 1/2 tsk vaniljsocker

Börja här

  • Smula jästen i en bunke. Smält smöret långsamt och tillsätt mjölk i kastrullen. Värm till 39 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resterande vätska.
  • Tillsätt salt, socker och kardemumma. Häll i 5 dl mjöl och blanda, häll i ytterligare 5 dl och blanda. Fortsätt sedan att tillsätta mjöl tills degen känns smidig och inte är för kladdig. Den ska släppa från kanterna.
  • Knåda länge för hand eller ca 5 min i maskin. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
  • Blanda ihop smör, socker, sylt och vaniljsocker. Skiva jordgubbarna.
  • Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen.
  • Sprid ut jordgubbskivorna och rulla ihop degen.
  • Dela degen i 25 bitar och lägg i bullpapper på en (eller två) plåt(ar).
  • Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
  • Pensla bullarna med ägg och strö på socker. Grädda i ugn i ca 10 minuter, tills bullarna har fin färg.

3 606 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan gillar kakor. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.